11.02.2015

Doughnutsy z bitą śmietaną i czekoladą

Jutro czwartek.Tłusty Czwartek. Jako ,że jestem zakochana w słodyczach , ta opcja podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż zbliżające się Walentynki ,więc  już od poniedziałku myślę o tym, jakie pączki zjem .
W tym roku będą to doughnutsy z bitą śmietaną i czekoladą .


Zatem cofnijmy się rok wstecz i usmażmy takie pączki jak tutaj:



Następnie do zrobienia bitej śmietany potrzebujemy:

2 kubki śmietany kremówki 36 %(im więcej procentów tym lepiej),
3 łyżki cukru pudru,
sok z cytryny.


W kąpieli wodnej(czyli garnek z gotująca się wodą, a na nim umieszczona miseczka z pokruszonymi kostkami czekolady) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady mlecznej z 3 łyżkami mleka.

Dodatkowo ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce tabliczkę czekolady , aby uzyskać wiórki czekoladowe do dekoracji.




Kroimy pączki (już przestudzone) na pół:





Nakładamy bitą śmietanę.Przykrywamy drugą połówką pączka.Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami.Ważne jest żeby takie pączki schłodzić na jakiś czas w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz